Workshop on Immersive Analytics: Interaction Design and Prototyping for Immersive Analytics

(For the the older IA workshops in 2016 (ACM ISS) and 2017 (IEEE VIS), see here)

UPDATE: Submission deadline has been pushed to Feb 16.

Immersive Analytics is concerned with the design and evaluation of interactive next-generation interfaces that support human understanding, data analysis, and decision making. New immersive technologies present many opportunities for enhancing humans’ experiences with data interaction, but also present many challenges, a subset of which are specific to the analytics domain. This workshop is centered around a set of group prototyping sessions, aimed at identifying new approaches to existing design challenges. In addition to giving perspective on opportunities and difficulties faced by future designers, these exercises will also explore new prototyping methods and tools for the design of interactive data-centric interfaces. This part-day workshop aims to build new ties between the existing immersive analytics community with researchers across many disciplines of the CHI community.

Call for papers

Recent commercialization of immersive mixed reality technologies present new possibilities to support interactive analytic reasoning, beyond the limitations of traditional desktop, mobile and touchscreen devices. However, these platforms bring challenges for designing e effective interactive experiences in immersive environments.

This workshop will engage the CHI community in an effort to improve interaction design for data-centric, immersive systems. Through an engaging prototyping session, we aim to gain new insights on approaches to immersive analytics-specific design challenges and prototyping methods, to forge new perspectives on the design process and identify future challenges. We invite participants to submit 2-8 page position papers on the following topics:

  • Applications or approaches for collaboration for immersive analytics
  • Interaction techniques, devices and modalities for immersive analytics
  • Prototyping tools and techniques for AR/VR
  • In-situ interface design and situated analytics
  • Best practices for spatial interaction and prototyping
  • Evaluation methods for immersive systems
  • Social acceptability of interaction with immersive platforms
  • Human factors including awareness, distraction and cognitive load
  • Theories and frameworks

Papers should be formatted in the CHI extended abstracts format and submitted via email (see below). Accepted papers will be chosen by single-blind peer review by a program committee based on relevance to the workshop and the potential for contributing to discussions. Accepted papers will be distributed to workshop participants and a summary presented at the workshop. At least one author of each accepted position paper must attend end the workshop and all participants must register for both the workshop and for at least one day of the conference.

Location

The workshop is part of CHI 2019 in Glasgow, UK. See the official CHI website for travel information.

Information about the room will be posted here.

Attendance and Submissions

To attend the workshop, a participant has to

  1. Submit a successful submission (details just below), and
  2. pay the CHI workshop fee (more information soon available through the conference: https://chi2019.acm.org/for-attendees/registration)
  • Format: CHI extended abstract, up to 2-8 pages total, single blind
  • Submission: email your PDF to: idp4ia@gmail.com
  • Deadline: February 16 (UPDATED was 12), 2019, 8pm BST
  • Notification: March 1, 2019

Submission Types

We are accepting a wide variety of types of submissions, including

  • Position papers
  • Demos, prototypes, concepts
  • Visions and scenarios
  • Case studies
  • Surveys and methods
  • etc…

Schedule

This half-day workshop is running on Sunday (May, 5th), from 2:30pm to 8:30pm

  • 2:30-2:45 Opening and host introductions 15 min
  • 2:45-3:30 Participant lightning talks (~3 min each) 45 min
  • 3:30-3:45 Break  (Hall 5A) 20 min
  • 3:45-4:05 Kim Marriott Keynote 20 min
  • 4:05-4:15 Team formation and material/challenge/scenario assignments 10 min
  • 4:15-5:05 Group prototyping session begins 50 min
  • 5:05-5:20 Quick group reports (~3min summary) 15 min
  • 5:20-6:00 Break  (Hall 5A) 20 min
  • 6:00-7:05 Prototyping session continues 65 min
  • 7:05-7:30 In-group reflection 25 min
  • 7:30-8:10 Group presentations 40 min
  • 8:10-8:30 Discussion, Closing, & Wrap-up 20 min

Accepted submissions

 

Program Committee

  • David Auber, Université Bordeaux, FR
  • Steven Drucker, Microsoft Research, WA
  • Michael McGuffin, École de technologie supérieure, QC
  • Karsten Klein, Konstanz University, DE
  • Yannick Prié, Université de Nantes, FR
  • Romain Vuillemot, Université Lyon, FR
  • Aaron Quigley, University of Saint Andrews, UK

 

Organizers

Create your website at WordPress.com
Get started